Høj sundhed og lav dødelighed
Kyllingers trivsel bedømmes på deres trædepudesundhed, sygdomstegn og dødelighed. I Danmark har vi en meget høj trædepudesundhed, meget få flokke, der skal behandles med antibiotika og en meget lav dødelighed.
God trædepudesundhed
En kyllings fødder fortæller meget om, hvordan den har det. Danske kyllinger går altid rundt på et underlag af tør strøelse der skal holde kyllingernes fødder sunde.
Et usundt miljø, hvor kyllingerne går rundt i beskidt strøelse, giver skader på kyllingernes trædepuder. Derfor er trædepudesundhed en god indikator for kyllingernes sundhed og trivsel.
I Danmark kontrolleres kyllingernes trædepuder fra alle flokke ved slagtning. Det har vi gjort siden 2002. 98 procent af vores flokke var i Fødevarestyrelsens bedste kategori for trædepudesundhed i 2023.
God benstyrke
For årtier siden døjede konventionelle kyllinger med gangbesvær. Disse tider er for længst ovre.
Et omfattende avlsarbejde hos avlsfirmaet Aviagen, hvorfra danske landmænd får deres kyllinger, har forbedret benstyrken hos de konventionelle kyllinger markant gennem de sidste 20 år.
En undersøgelse af slagtekyllingers gangegenskaber, udarbejdet af Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet i 2023, viser, at alle danske kyllinger har næsten samme gennemsnitlige gangscore på Bristol-skalaen, der bedømmer kyllingers gang - uanset om de er konventionelle eller langsommere voksende kyllinger.
På Bristol-skalaen får 94 procent af alle danske konventionelle kyllinger karakteren 0, 1 eller 2 i en karaktergivning fra 0-5 og det samme gælder for 95,2 procent af de langsommerevoksende kyllinger. Ved en karakter op til 2 kan slagtekyllingen bevæge sig uhindret i stalden og har dermed uhindret adgang til mad og drikke.
Få sygdomme
De danske kyllingeproducenter gør en stor indsats for at holde deres flokke sunde og raske. Danske kyllinger bliver derfor sjældent ramt af sygdom.
Kun 2,6 % af vores flokke blev behandlet med antibiotika i 2023, og antibiotika bliver kun anvendt, hvis kyllingerne har en behandlingskrævende sygdom.
Har en kylling været behandlet med antibiotika, vil der ikke være antibiotikarester tilbage i kødet, når det når køledisken.
Lav dødelighed
Dødeligheden blandt kyllinger i de danske kyllingestalde er meget lille.
Kyllinger kan dø af forskellige årsager, herunder infektionssygdomme, miljømæssige faktorer, foderrelaterede problemer, ulykker og genetiske faktorer.
Grunden til den meget lave dødelighed blandt danske kyllinger er blandt andet, at kyllingerne får den optimale ernæring, korrekt medicinsk behandling, og at de lever under gode og hygiejniske forhold.